ARTIKEL TROUW –
In de serie ‘de Vuile 15’ wees Trouw de afgelopen weken de vijftien bedrijfstakken aan die de meeste broeikasgassen de lucht in pompen. Maar laten we er niet omheen draaien: al die bedrijven werken voor ons. Wij, consumerende Nederlanders, zijn de echte koplopers.
De benzine voor de auto en het gas voor de kachel zijn grote vervuilers van de Nederlanders, directe bronnen, die wij zelf aansturen en bedienen. Maar daarmee zijn we er lang niet. Consumenten produceren op grote schaal ‘verborgen emissies’, broeikasgassen die vaak buiten ons gezichtsveld worden uitgestoten maar door of voor ons worden veroorzaakt.
Ook hier is een groot deel van de stroomproductie uiteindelijk voor consumenten.
Aankoop van producten zorgt voor grootste CO2-uitstoot
Uit het onderzoek dat bureau CE Delft voor de Vuile 15 deed, blijkt dat gezinnen de grootste uitstoot van CO2 veroorzaken met de aankoop van producten, zoals elektrische apparaten: ruim 6000 kilo per jaar. Voor voeding (en de bereiding ervan) staat bijna 4500 kilo. Met de auto (brandstof en productie) stoot een huishouden per jaar 3800 kilo CO2 uit en in de categorie wonen (gas, elektriciteit en de materialen die zijn gebruikt bij de bouw van woningen) draagt een huishouden rond 3700 kilo CO2 bij. Vliegen staat voor gemiddeld 1900 kilo per gezin. En het zal geen verrassing zijn dat reizen met het openbaar vervoer de minste uitstoot oplevert: zo’n 100 kilo per jaar.
In de categorieën producten en voeding is het merendeel van de CO2 -uitstoot een indirecte emissie; de bron ligt elders, bij de producerende bedrijven. Opgeteld gaat het in deze twee categorieën om meer dan 10.000 kilo. In deze categorieën is de directe emissie, door de consument huis, nog geen tiende daarvan: krap 1000 kilo. De rest wordt dus uitgestoten op industrieterreinen in Rijnmond, bij Geleen en IJmuiden of gewoon op het boerenland.
Lees het hele artikel via Trouw