Wij, consumerende Nederlanders, zijn de echte vervuilers

ARTIKEL TROUW – 

In de serie ‘de Vuile 15’ wees Trouw de afgelopen weken de vijftien bedrijfstakken aan die de meeste broeikasgassen de lucht in pompen. Maar laten we er niet omheen draaien: al die bedrijven werken voor ons. Wij, consumerende Nederlanders, zijn de echte koplopers.

De benzine voor de auto en het gas voor de ­kachel zijn grote vervuilers van de Nederlanders, directe bronnen, die wij zelf aansturen en bedienen. Maar daarmee zijn we er lang niet. Consumenten produceren op grote schaal ‘verborgen emissies’, broeikasgassen die vaak buiten ons gezichtsveld worden uitgestoten maar door of voor ons worden veroorzaakt.

Die emissies ontstaan bij het maken van producten, vlees bijvoorbeeld. De agrarische sector is een belangrijke producent van broeikasgassen, maar een fors deel daarvan ontstaat bij de productie van voedsel voor binnenlands gebruik. Ook bij het opwekken van elektriciteit komt enorm veel CO2 vrij. Het merendeel van deze broeikasgassen walmt niet uit de schoorstenen van rijtjeswoningen in steden en dorpen, maar uit de megapijpen van kolen- en gascentrales.

Ook hier is een groot deel van de stroomproductie uiteindelijk voor consumenten.

 
null Beeld Brechtje Rood
 
Beeld Brechtje Rood

Aankoop van producten zorgt voor grootste CO2-uitstoot

Uit het onderzoek dat bureau CE Delft voor de Vuile 15 deed, blijkt dat gezinnen de grootste uitstoot van CO2 veroorzaken met de aankoop van producten, zoals elektrische apparaten: ruim 6000 kilo per jaar. Voor voeding (en de bereiding ervan) staat bijna 4500 kilo. Met de auto (brandstof en productie) stoot een huishouden per jaar 3800 kilo CO2 uit en in de categorie wonen (gas, elektriciteit en de materialen die zijn gebruikt bij de bouw van woningen) draagt een huishouden rond 3700 kilo CO2 bij. Vliegen staat voor gemiddeld 1900 kilo per gezin. En het zal geen verrassing zijn dat reizen met het openbaar vervoer de minste uitstoot oplevert: zo’n 100 kilo per jaar.

In de categorieën producten en voeding is het merendeel van de CO2 -uitstoot een indirecte emissie; de bron ligt elders, bij de producerende bedrijven. Opgeteld gaat het in deze twee categorieën om meer dan 10.000 kilo. In deze categorieën is de directe emissie, door de consument huis, nog geen tiende daarvan: krap 1000 kilo. De rest wordt dus uitgestoten op industrieterreinen in Rijnmond, bij Geleen en IJmuiden of gewoon op het boerenland.

Lees het hele artikel via Trouw

 

Meer nieuws & pers

Keynote @Windesheim

LEZING – Hogeschool Windesheim organiseert voor de 2e keer het congres ‘De procesverbeteraar van de toekomst’. Babette was hier keynote speaker voor een groep van meer dan 100 alumni en mensen uit de wijde omtrek. Deze hogeschool uit Zwolle organiseert dit event jaarlijks om zo hun maatschappelijke impact te kunnen vergroten en een leven lang […]

Lees meer

Circl – lezing over CSRD

LEZING YOUTUBE – Babette mocht woensdag 17 mei de CSRD-basics toelichten in Circl NL. Aansluitend een panelgesprek met Michel Scholte, Koen Eising, Bart den Otter, Eva Eijkelenboom olv Frederique de Jong. Hier kun je dat hele gesprek terugkijken:  

Lees meer

Radio 1 – je geld of je leven

RADIOSHOW – Geld of je Leven is een dagelijks programma waarin presentator Hans van der Steeg zich afvraagt hoe we ons geld uitgeven, waar we ons geld aan verdienen en welk effect deze stromen van geld hebben op onze medemens en de planeet. De economie achter de actualiteit en de actualiteit van de economie staan […]

Lees meer

Ambassadeur van MaatschapWij

“Als we onze slagkracht als individuen optimaal benutten, kunnen we het tij nog keren: dat is dé boodschap van Babette Porcelijn. De auteur, ontwerper en onderzoeker weet als geen ander hoe ze complexe materie kan vertalen in handelingsperspectief”. MaatschapWij is een prachtig platform waar vele inspirerende en krachtige verhalen voor een mooie wereld gedeeld worden. […]

Lees meer